Természetes hajszínünk és bőrünk árnyalata mellett szemünk színe is egyéni, hozzánk leginkább passzoló stílusvilágunk egyik meghatározó eleme. Egy-egy markánsabb frizuraváltás - vagy hölgyek esetében egy teljesen új smink – is színesítheti a „szürke” hétköznapokat, de az igazán kísérletező kedvű jelentkezők akár a szemük színének megváltoztatásával is próbálkozhatnak a színes kontaktlencsék révén. Persze ne a tigrisszemekre vagy a zombitekintetre gondoljunk…

A színes lencsék többnyire dioptriával és anélkül is kaphatóak, bár a kiválasztásuknál és mindennapi használatuknál is észben kell tartanunk, hogy elsősorban kozmetikai célokat szolgálnak. Fontos, hogy a színes kontaklencséket is szakember segítségével válasszuk ki, szemvizsgálat és próbalencse viselése után hordjuk. 

Alapvetően kétféle típusba sorolhatóak: vannak a fedőlencsék és a kiemelőlencsék. Előbbiek teljesen eltakarják a szem eredeti színét, így akár kékből barnát vagy barnából zöldet is „varázsolhatunk”. A hagyományos színek mellett erőteljes, nem természetes színtónusban is kaphatóak, valamint ebbe a kategóriába tartoznak az úgynevezett „party” vagy „crazy” lencsék is, amiket csak az igazán extrém külsőre (vagy tökéletes farsangi jelmezre) vágyók vállalnak be. Szintén különleges –és olykor meghökkentő – hatás érhető el a szokatlan színválasztással is, elvégre senki sem néz bizalommal egy tűzpiros szempárba.

A kiemelőlencsékkel sokkal természetesebb hatás érhető el, inkább a kiemelésre és hangsúlyozásra szolgálnak. Az ilyen típusú kontaktlencséknél látszik szemünk eredeti színe, és a lencse maga íriszmintázatú. Főleg világos szemszínek esetében látványos a használatuk, többszínű rajzolatuk ráerősíthet a szemszínre, és optikailag is nagyobbíthatja a szemet.

A lustábbaknak és kevésbé merészeknek pedig még mindig rendelkezésre áll a photoshop, amivel pár kattintással módosíthatják tekintetüket – persze csak a fotókon.