Az egyedi stílushoz nem feltétlenül a divatos formák és trendi színek a legfontosabb összetevők – néha az anyaghasználattal is sok mindent elmondhatunk magunkról, még ha nem is olyan feltűnő módon. Lássunk hát néhány ebből a szempontból különleges szemüveget!

Mindennapi szemüvegünknek igen sok elvárásnak kell megfelelnie egyszerre: passzoljon jól arcunk formájához, készüljön strapabíró és minőségi anyagokból, illeszkedjen ruhatárunkhoz és személyes stílusunkhoz. Ám ha nem is minden hétköznap, de néha jó érzés felvenni valami igazán egyedi darabot, amivel kicsit többet is megmutathatunk magunkból, ízlésünkről, életstílusunkból. Nézzünk néhány példát olyan szemüvegekre, melyek az anyaghasználatukkal tűnnek ki a hétköznapok egyformaságából!

Már többször írtunk a természetes anyagok, így a fából készült keretek divatjáról – a szakkiállításokon is egyre több kézműves, fával dolgozó tervezővel és márkával találkozhatunk. Ezeket a csodásan megmunkált darabokat már kézbe venni is öröm, visszahoznak valamit az ember és természet valaha meghitt kapcsolatából és persze a kézi faipar legszebb hagyományaiból – nem mellesleg pedig szuperül néznek ki! Az egyedi kialakítás van, hogy a különleges formában is tetten érhető, máskor pedig a technológia igazán speciális, például a hajlított, csukló nélküli daraboknál. A fa keretek semmi mással össze nem téveszthető hangulata azonban mindegyikben jelen van.

Még izgalmasabb a helyzet, ha a szemüvegünk előző életét is ismerjük! Itt most nem arra kell gondolni, hogy a kertünk végében álló fát kivágva készítettjük el a kívánt keretet, sokkal inkább megunt, tönkrement használati tárgyaink születhetnek újjá alapanyagként. Több műhely is foglalkozik például azzal, hogy elhasználódott gördeszkák lapjából vágja ki a szemüvegkereteket, így az elkészült daraboknak már akkor izgalmas múltja – és üzenete! – van, amikor viselője először veszi magára.

Hasonló az elképzelés a most mát tíz éve a nemzetközi piacon lévő, de magyar alapítású Vynilize munkái mögött is, ők ugyanis nevükhöz hűen bakelit lemezeket használnak alapanyagként, hogy aztán java részt kézi munkával, izgalmas, könnyen beazonosítható és igazán stílusos kereteket készíthessenek.

Az újrahasznosítás amúgy is fontos hívószóvá vált napjainkra a szemüvegiparban.  Egyre többen tartják fontosnak, hogy túllépjünk a megvesszük-kidobjuk fogyasztói filozófián, és nagyobb figyelmet szenteljünk annak, hogy a megvásárolt darab miből és hogyan készült, és hogy mi lesz vele, ha egyszer ráununk vagy tönkremegy. Így jönnek képbe az újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok, mint például a műanyag-faforgács kombináció, vagy éppen a préselt kartonpapír.

És persze arra is van példa, hogy a tervezők számára nem a környezettudatos gondolat, hanem a különböző anyagok minél egyedibb kombinációja jelenti a fő ihletforrást. Ebből is kisülhetnek izgalmas vagy akár meghökkentő alkotások – ezek az extra keretek azonban inkább csak azoknak ajánlhatók, akik tudnak is mit kezdeni egyedi stílusértékükkel, és képesek ügyesen beilleszteni alkalmi outfitjükbe. 

Képek forrása

1. kép: http://2.bp.blogspot.com/-Z_iy1NgKda8/VFvyIUvyenI/AAAAAAAAFDk/Lf9y6sj-1Bw/s1600/goldson-model-4.jpg

2. kép: http://4.bp.blogspot.com/-bqdqyFBZyJY/UpI9v_3E17I/AAAAAAAAD5A/NbrxM59YVN4/s1600/IMG_0059.JPG

3. kép: http://images.freshnessmag.com/wp-content/uploads//2012/11/sk8-shade-sunglasses-made-from-recycled-skateboard-deck-5.jpg

4. kép: http://www.brillen-trends.de/wp-content/uploads/2014/07/Vinylize.jpg

5. kép: http://1.bp.blogspot.com/-A3loohCIenk/VA4fVoxKvGI/AAAAAAAAExQ/ZpNaYzON-K8/s1600/Pop_Eye%2B2.jpg

6. kép: http://2.bp.blogspot.com/-8woqDFUXHwA/VBnwnEc1NyI/AAAAAAAAEzU/xSPmiAXMDJ8/s1600/IMG_1081.JPG