Bár a szemüvegesek többsége már az iskolás évei alatt megbarátkozik ezzel a fontos kiegészítővel, gyakran előfordul, hogy felnőtt fejjel jön el az első találkozás. Gyorstalpaló férfiaknak az első szemüveg kiválasztásához.

Valamiért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ember szinte „szemüvegesnek születik”. Legkésőbb kisiskolásként már szemüvegen keresztül szemléli a világot, hamar megbarátkozik az optikus bácsival/nénivel, szüleivel rendszeresen ellátogat valamilyen szaküzletbe, hogy kiválasszák az ideális keretet, idővel pedig már magától tudja, milyen modelleket érdemes keresgélnie. Ezzel párhuzamosan pedig a szemüveg szinte hozzánő a fizimiskájához, mindenki elkönyveli szemüvegesként (az ehhez kötődő jó és rossz sztereotípiákkal együtt), és szinte el sem tudjuk képzelni e kiegészítője nélkül.

De mi a helyzet akkor, ha felnőtt férfiként jön el az a pillanat, amikor az optikus először ír fel szemüveget? (Amióta egyre többen és egyre többet dolgozunk képernyők előtt ücsörögve, ez egyáltalán nem ritka jelenség.) Bár az évek rutinja ilyenkor bizonyosan hiányzik, nem kell kétségbe esni. Íme, néhány tipp, hogy az első szemüveg ne egy kötelező nyűg legyen, hanem egy divatos kiegészítő, amivel feldobhatjuk egész megjelenésünket!

Kerüljük a feltűnést?

Az első szemüveg esetén sokan úgy gondolkodnak, hogy érdemes a lehető legkevésbé feltűnő modellt választani, hogy ne legyen annyira radikális a változás. Keret nélküli lencsék, vagy legfeljebb vékony, fémkeretes szemüvegek – mi más? Valójában azonban egy ilyen modell sem lesz láthatatlan, miközben nem minden férfinak és nem minden stílushoz ez a megfelelő választás. Egyrészt egy szemüveggel kiemelhetjük előnyösebb vonásainkat, vagy épp finomíthatjuk a határozott arcéleket – és ez nem csak a nőknél szempont. Másrészt a szemüveg egy divatos kiegészítő is, aminek ugyanúgy van stílusértéke, mint a ruhánknak, táskánknak vagy épp az óránknak. Ugyanakkor arra azért figyeljünk, hogy maradjon is meg kiegészítőnek, és ne ez dominálja a megjelenésünket. Nem biztos, hogy jó, ha mindenki a tűzpiros oversize keretünk miatt fog emlékezni ránk…

Hozd magad formába!

Többször írtunk már arról, hogy a megfelelő keret kiválasztásának egyik kulcsa az arcformánk beazonosítása. Csak ismétlésként a hüvelykujj-szabályok: kerek archoz keressünk szögletesebb szemüveget, szögletes arc esetében kerüljük a vastag kereteket és válasszunk ívesebb formákat, az ovális arcformához szinte minden passzol, különösen a keskenyebb és határozottabb vonalú keretek, míg szív alakú archoz jó tipp lehet egy lefelé keskenyedő, akár vastagabb keretű darab is.

Elég, ha az egyéniséged színes

Hacsak nem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy egyből több keretet is vásárolj magadnak, légy óvatos a színekkel, mivel a szemüveged minden helyzetben, hosszú évekig elkísér majd. Ha az öltönyös világban mozogsz, maradj a fémes színeknél (ezüstös vagy arany árnyalatok) vagy válaszd a jolly joker feketét, de kerüld az élénk színű darabokat, hiszen ezek nagyon idegenül hatnak az üzleti környezetben. Ha mindennapi öltözéked kevésbé formális és elegáns, bátrabban nyúlj a színekhez, de a feltűnőbb árnyalatok csak vékony kereteken jöhetnek szóba, különben nagyon tolakodóvá válhatnak.

A méret is lényeges

A szemüvegek három legfontosabb paramétere a lencse mérete, a lencséket összekötő híd szélessége és a szárak hossza – ezeket összehasonlítva tudod kiválasztani a legkényelmesebb modellt. Bár egyszerűnek tűnik, de ne bízd a véletlenre! A Vision Express üzletekben az eladóktól segítséget kapsz ahhoz is, hogy megtaláld a hozzád illő darabot.

Anyagi kérdések

 

Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyit szán egy minőségi szemüvegre, most csak a keret anyagának kiválasztásához adnánk néhány tanácsot – még ha a kettő nem is független egymástól. Manapság már számos speciális műanyagot, acetátot, fémeket és különböző ötvözeteket használnak a gyártók. A műanyagos hatású anyagokat könnyebb színezni, így az élénkebb daraboknál általában ezt a megoldást választják, de ma már nem ritkák az anyagában színezett fémek sem. Az igazán rugalmas keretek speciális műanyag-ötvözetekből készülnek – elsősorban a sportoláshoz ajánlott modellekhez. A titánium és ötvözetei igen népszerűek, mert könnyű, rugalmas, mégis elegáns anyagnak számítanak. Az egyszerűbb, olcsóbb fémes modellek viszont sokszor tartalmaznak nikkelt is, amire sokak bőre érzékeny lehet. Végül ott vannak a kedvező árfekvésű alumínium modellek is.

 

Képek forrása:

1. kép: http://www.clearlycontacts.ca/thelook/wp-uploads/2015/05/kodak-blue-reflect-digital-protection-adults.jpg

2. kép: http://www.coastal.com/thelook/wp-uploads/2015/01/josephmarc-hero-2.jpg

3. kép: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/20/ae/51/20ae510d5124d07a2f2b3a3edc89469b.jpg