Pár éve még egyáltalán nem volt ritka, ha egy tv- vagy mozikarakter nem túl megnyerő jellemét vagy esetlen külsejét egyebek mellett egy jellemzőnek tartott szemüveggel hangsúlyozták ki – napjainkra azonban a szemüveg a gúny tárgyából stílusos divatkellékké avanzsált. 

Emlékeztek még Bettyre, a „csúnya lányra”? Ez az itthon is népszerű tv-sorozat 2000 táján futott, és az amúgy roppant bájos főszereplő színésznő karakterét fura frizurákkal, fogszabályzóval és – természetesen – egy szemüveggel „csúfították” el. Nem csoda, hogy az amúgy egy divatcégnél dolgozó Bettynek duplán kellett megdolgoznia a sikerekért és az elismerésért. Ami viszont igazán érdekes a történetében, hogy ma már sokkal nehezebben tudnánk elképzelni egy hasonló karakterformálást – és nem csak azért, mert önmagában is butaság csúnyának titulálni bárkit is, hiszen mindenki megjelenésében ki lehet emelni az előnyös vonásokat.

Viccesre vágott frufruk? Bármelyik popdíva előrukkolhat vele! Fogszabályzók? Ma már felnőttként sem ciki viselni, sőt! Méretes szemüveg? Nehezen lehetne ennél jobb stíluskelléket találni! Ahogy a szemüvegekhez kötődő szubkultúrák és stílusok egyre inkább pozitív tartalommal telítődtek, úgy működnek egyre kevésbé a „hagyományos” szemüveges sztereotípiák – szerencsére. De nézzünk néhány példát!

Geek-chic

Mit is tudtunk néhány éve a geekekről? Hogy vastagkeretes szemüveget, ódivatú ingeket, fura mellényeket és kardigánokat hordanak, és hogy a társas készségek terén kihívásokkal küszködnek, ha nem épp teljesen antiszociálisak. És mit látunk ma? Hogy a geek kultúra teljesen a mainstream divat része lett, furából trendivé változott, jellemző külső stílusjegyei és kiegészítői pedig alapdarabokká váltak. Ma már mindenki önfeledten hordja a sötét, vastagkeretes szemüvegeket, és inkább már az okozza a kihívást az igazi trendsettereknek, hogy hogyan haladják meg ezt a már-már túl népszerűvé váló irányzatot. 

A könyvtáron kívül

Volt idő, amikor a cica-stílusú szemüvegeket szinte csak a mogorva, középkorú, szigorú kontyokkal és még szigorúbb tekintettel megáldott könyvtárosokon és titkárnőkön láttuk viszont. Nos, szerencsére ez már a múlté.  A cicaforma napszemüvegként ugyan olyan jól mutat egy trendi tinin, mint hagyományos verzióban érettebb, elegánsabb hölgyek stílusos kiegészítőjeként. Ma már szinte mindenki bátran kísérletezik vele, aki egy kis retrós bájra vágyik – foglalkozástól és stílustól függetlenül.

Pápaszemesnek áll a világ!

Talán még mindenki emlékszik, hogy az iskolában sok szemüveges srácot csúfoltak pápaszemesnek, okoskának és hasonlóknak. Ezek a kellemetlen, vagy fájdalmas emlékek sokáig tudják nyomasztani a gyerekeket, akár egészen felnőtt korúkig, a káros sztereotípiák pedig néha igazán makacsul tartják magukat. Ideje tehát felnőni, és a szemüveget is annak látni, ami: egy látáskorrekciós eszköz, ami nem mellesleg egy szuper divatkiegészítő is, mellyel igazán ügyesen alakíthatjuk a stílusunkat. Ebben pedig a divatos szemüvegek napjainkra csábítóan széles választéka is nagy segítséget jelent.

Képek forrása:

1. kép: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/7f/60/41/7f6041eaabeef0a124a986f478b0f5e8.jpg

2. kép: http://t2.dkrt.in/wp_uploads/blogs/lk/2015/01/thick-rimmed-spectacle-frames.jpg

3. kép: http://t2.dkrt.in/wp_uploads/blogs/lk/2015/01/thick-rimmed-eyeglasses.jpg

4. kép: http://t2.dkrt.in/wp_uploads/blogs/lk/2015/01/cat-eye-spectacles.jpg

5. kép: http://t2.dkrt.in/wp_uploads/blogs/lk/2015/01/retro-inspired-eyewear-shape.jpg

6. kép: http://t2.dkrt.in/wp_uploads/blogs/lk/2015/01/range-of-eyeglasses.jpg