A szemüvegünk hosszú évekig szolgálhat hű társként, ám vannak árulkodó jelek, hogy ideje lenne lecserélni a megszokott lencse-keret párost. Íme, egy lista, hogy mikor érdemes felkeresni kedvenc optikai szaküzletünket.

 

http://www.coastal.com/thelook/wp-uploads/2015/04/Derek-Cardigan-Wonder-Years-7501-1050x700.jpg

Egy szemüveghez nagyon könnyen hozzá lehet szokni – nem csak a viselése, de arcunk és a keret párosa is olyan természetessé tud válni, hogy sok esetben akkor sem gondolkodunk el a cserén, ha valójában már nem minden szempontból biztosít megfelelő komfortot. Íme, 10+ 1 jel, ami arra utal, hogy ideje váltani.

1. A szemüvegem túl vastag és nehéz

Bár a vastag, műanyag keretek már egy ideje igen divatosak, ha az elegánsabb, fém modellek állnak hozzánk közel, nem túl esztétikus, ha a lencsénk vastag és bumfordi. Ebben az esetben ideje vékonyított lencsékre váltani, melyek nem csak sokkal jobban mutatnak a vékonyabb keretekben, de jelentősen könnyebbek, így viselésük is kényelmesebb.

2. A képernyőt és a tévét nézve könnyen elfárad a szemem

A számítógépek monitora, a különböző kütyüink kijelzője, de még az irodai világítás is fokozott terhelést jelent a szem számára. Ha a szemünk könnyen fárad ilyen környezetben, a látásproblémának kiküszöbölésére válasszunk tükröződéscsökkentő és monitorszűrő réteggel ellátott lencséket.

3. Szinte egész nap kijelzők előtt ülök

A legtöbb digitális kijelző és mesterséges világítás kék fényt bocsát ki, ami csökkenti a testünk belső órájához szükséges melatonin termelését – így például, ha okostelefonunkról olvasunk lefekvés előtt, nehezebben alszunk majd. Szerencsére ma már vannak olyan speciális lencsék, amik képesek kiszűrni a káros kék fényt.

http://www.coastal.com/thelook/wp-uploads/2015/03/GUNNAR-main.jpg

4. Idővel a szemüvegem karcossá, mattá válik

Óhatatlan, hogy egy szemüveget fizikai behatások érjék, ezért nem mindegy, hogy milyen anyagú lencsét választunk magunknak. A karcolódás csökkenthető, illetve elkerülhető, ha felületkeményítő bevonattal ellátott műanyag lencsét választunk, míg az üveg lencsék önmagukban is ellenállóbbak a karcokkal szemben, bár más típusú sérülésekre hajlamosabbak.

5. Vezetés közben sokszor elvakítanak a fények

Autóvezetés közben leginkább a vakító és tükröződő felületek rontják a tisztánlátásunkat. Így ha sokat ülünk autóban, érdemes a tükröződéscsökkentő és polárszűrős modellek között keresgélni a szemüvegcsere alkalmával.

6. Szemüvegem miatt nem viselhetek napszemüveget

Próbáld ki a kontaktlencse viselés kényelmét és válassz kedvedre a divatos napszemüvegek közül! Ha esetleg nem szeretnél kontaktlencsét viselni, akkor készíttess magadnak dioptriás napszemüveget. Csak ki kell választani a megfelelő keretet vagy napszemüveget, ráadásul a lencsék színét is te határozhatod meg.

7. Macerás, hogy mindig váltogatnom kell a hagyományos és a napszemüvegemet

Ha gondot jelent, hogy két szemüveget is magunknál tartsunk, kézenfekvő megoldás egy fényre sötétedő modell beszerzése, így elfelejthetjük a szemüvegek csereberélését. Természetesen a megfelelő UV-védelem ezeknél a lencséknél is garantált.

8. Közelre és távolra külön szemüveget kell viselnem

Hasonló probléma, hasonlóan egyszerű megoldással: a progresszív lencséket épp ilyen helyzetekre találták ki. Ha ilyen modellt választunk, ugyan az szemüveg biztosít majd kiváló látást például autóvezetés és olvasás alkalmával is.

9. Zavar, hogy szemüvegem mögött olyan kicsinek/nagynak tűnik a szemem

Ennek az az oka, hogy a lencsék gömbszerű felszíne torzítja a mögötte látható képet. Ha ez zavaró mértékű, keressük az aszférikus felületű, azaz lapos lencséket, melyek nem csak efféle esztétikai előnyökkel rendelkeznek, de a lencse szélein fellépő torzítást is minimalizálják.

http://manofmany.com/wp-content/uploads/2013/06/Sneaking-Duck-Eyewear.jpg

10. Nem hordok sokszor napszemüveget, de az UV-védelem fontos lenne nekem

Az erős UV-sugárzás ahogy a bőrnek, úgy a szem számára is nagyon káros, és nem csak nyáron érzékelhető. A szemünk védelmében a hagyományos szemüveglencséinket is választhatjuk UV-szűrős megoldással.

+1. Túlságosan is megszoktam már a szemüvegem stílusát, kipróbálnék valami újat

Semmilyen más kiegészítő nincs olyan nagy hatással a megjelenésünkre, mint azé, amelyik mindig szem előtt van – szó szerint. Így ha felfrissítenénk a stílusunk, bátran nézegessünk új formájú kereteket, próbáljunk új színeket, a lényeg, hogy úgy érezzük, önmagunk vagyunk a kiválasztott modellben. Ha nem akarjuk teljesen elhagyni az eddig jól bevált szemüvegünket, válasszunk csak egy kiegészítő modellt, amivel feldobhatjuk a viseletünket akár egy közönséges hétköznap, akár egy különlegesebb alkalom apropóján.