Szobrok, festmények, zenés darabok, színművek – és szemüvegek! Összeállításunkban bemutatjuk, hogy a szemüvegkeretek miként válhatnak vitrinben őrzött, nagy becsben tartott művészi alkotássá.

Mint a legtöbb remekmű esetén, itt is alapvetően az egyedi művészi elgondolás és megvalósítás határozza meg azt, hogy mikortól tekinthetünk egy darabot igazán különlegesnek. A szemüveg évszázados történelmét áttekintve inkább az utóbbi néhány évtizedben született tervek között találkozunk valódi művészi értékkel rendelkező alkotásokkal.

Az extravagáns, műtárgyszámba menő szemüvegeket keresve nem meglepő, hogy csupa kreatív elmébe, illetve stílusikonokba botlunk: gondoljunk csak például Lady Gagára, aki számtalan formájú, színű és alakú szemüvegben mutatkozott már karrierje során. Ezek többsége valójában a hétköznapokban hordhatatlan és tényleg inkább a vitrinekbe kívánkozik, ám egyúttal nagyszerű inspirációforrást is jelent – a különleges keretek jellegzetes elemeit finomabban idéző, egyszerűbb darabokat már bátran viselik a rajongók.

Kevésbé reprodukálható „szemüveget” is felvett már a lázadó popsztár: kétségkívül az egyik legextrémebb az egyik videoklipben bemutatott, égő, füstölő cigaretta-szemüveg volt, amelyet az énekesőt „kitaláló” kreatív csapat álmodott meg és hozott létre.

A Victoria’s Secret fehérneműgyártó cég minden évben fényűző pompával mutatja be a soron következő év kollekcióját: nem volt ez másként 2012-ben sem (amikor a magyar üdvöske, Palvin Barbara is „angyallá” vált a kifutón). A show-n fellépő énekesnő, Rihanna Chanel napszemüvege egyszerűen tökéletes helyen volt a tökéletes időben, és csodásan feldobta a szettjét, azt azonban valamennyien beláthatjuk, hogy hétköznapi viselésre a legkevésbé sem alkalmas a gyöngykeretes műalkotás.

Szebbnél szebb, ám hordhatatlan darabokat találhatunk az interneten körülnézve is. Ugyan ki ne szeretne birtokolni egy több millió dolláros szemüveget? Sajnos a különböző gyémántköves keretek gyakran egyedileg, kézzel, limitált szériában készültek, és sok közülük eleve csak a vitrinben való kiállításra született. Ilyen például a Porshe P’8499-as szemüvegmodellje, mely 24 karátos aranyból és platinából készült – azért, hogy gazdája soha ne tudja viselni, mivel a drága nemesfémből a szemüveglencsékre is jócskán jutott.

Az aranyszemüveghez hasonló az a tiszta smaragdból készült alkotás is, amelynek a zöld kövön áttetsző lencséjét aranyfoglalat zárja körbe. Ha esetleg valaki meg is vásárolná a közel 45 millió forintot érő szemüveget, az élesebb látását nem nagyon szolgálnák a rendhagyó, „elszínezett” lencsék. Ez persze semmit nem von le esztétikai, művészi értékéből – az anyagiakról már nem is szólva.

Képek: http://flavorwire.files.wordpress.com/2011/02/gaga2.jpg

http://www.blogcdn.com/www.stylelist.com/media/2013/03/victoriasecretfashionshow23-1363289315.jpg

http://opticalvisionresources.com/wp-content/uploads/2011/06/200000-Eyeglasses-.jpg